Játéktesztek
Playstation 3 Slim
Játékok 2010
HomePlaystation 3 Slim - Ismertető
 
 
 
A konzol brutális adatokkal nyitott. Az Egyesült Államokban 300%-os eladásnövekedést generált az előző héthez képest, míg Európában ugyanez az adat már 999%-os, Japánban pedig 7350%-os volt a Sony jelentése szerint. Persze belegondolva ki a fene venné meg augusztus végén a régi modellt, ha tudja, hogy pár nap múlva nem csak, hogy megújul a masina, de 299 euróra is csökken az ára? Ettől függetlenül döbbenetes, hogy a távol-keleti szigetországban 88000 darabot adtak el belőle két nap alatt úgy, hogy ott egy játékkonzol köztudottan alapfelszereltsége minden háztartásnak.


A 80 és 160 GB-os elődöktől eltérően az új, 120-as merevlemezzel felszerelt PS3-ra már nem lehet Linuxot telepíteni, így az internetezésen és a multimédián kívül minden operációs rendszer által nyújtott szolgáltatástól el kell búcsúznunk. A PS2 játékokkal továbbra sem kompatibilis a drága, bár ez a lehetőség az első, 2006-os kiadások után amúgy is megszűnt, egyszerűen nem jött be a szoftveres emuláció, annak pedig nem volt sok értelme, hogy az előző generációs gép agyát beleépítsék az újba is.


A Slim modell processzorát immáron 45 nanométeres technológiával gyártják, ami többek közt az árcsökkentést is lehetővé tette, a mérnököknek viszont az alkatrészek áthelyezése, és az új szellőzés jelentette a legnagyobb problémát a tervezőasztalon. A laposabb, de szélesebb gépház ugyanis más hűtést igényel, de szerencsére olyannyira sikerült áthidalni a problémát, hogy a masina még halkult is. A ventilátora kellemes, alig észrevehető alapbúgást generál csak, és a CD-t se úgy pörgeti, mint egy őrült, igazi lakásbarát lett tehát ebből a szempontból.


A külső változások előnyére váltak a gépnek. Az új PS3 mattszínű, érdes felülettel ellátott házat kapott, az oldaláról eltűntek a sajtreszelő nagyságú lyukak, megmaradt viszont a márka védjegyének számító domború hát, és ívesen beugró CD elnyelő nyílás. A gép elején található bekapcsoló, illetve CD kiadó érintőket nyugdíjazta a Sony, helyükre igazi, benyomható gombok kerültek, melyek apró kis pittyegéssel jelzik, hogy vették a parancsunkat. Itt felfedezhető továbbá a Playstation klasszikus PS logója is, mely tippünk szerint valamiféle földöntúli fémötvözetből készülhetett ezúttal, nincsen ugyanis olyan szög, melyből ne csillogna vadul és szikrázóan.


A lekerekített karakterekből álló, felfrissült PS3 logó egyaránt megtalálható a gépházon, a bekapcsolást követő üdvözlőképernyőn és a konzol dobozán is. A karton egyébként az alapgépen kívül rejt egy SIXAXIS DualShock 3 kontrollert, egy hozzá való USB összekötőt, egy tápkábelt, egy PlayStation Network ismertetőt, egy többnyelvű használati útmutatót, illetve egy SCART átalakítóval felszerelt SD AV kábelt. Ez utóbbi rettenetes képet ad, a megjelenítőn összefolynak a betűk, alig látni valamit, úgyhogy érdemes a vásárláskor még egy HDMI kábelt is belerakni a kosárba, ha az ember nem akarja, hogy a gyerek sírva fakadjon az első bekapcsolást követően.


A garancia ezúttal sem veszik el, ha merevlemezt cserélünk a gépben. A Sony az új PS3-ban már a CD olvasó alá helyezte el a HDD-t, melynek kiszereléséhez csak le kell venni egy kis műanyag elemet az előlapról, kiszedni egy vagy két csavart, és a merevlemez máris hozzáférhetővé válik.


A gépet már a legújabb, szeptember 1-jén megjelent, 3.00-ás verziószámot viselő firmware-rel szerelték fel, így nem igényel komolyabb frissítést a rendszer, kicsomagolás után azonnal használatba vehető. A szoftver többek közt két fontos újdonságot kapott, először is lehetővé teszi a Bravia Sync kezelést, illetve megjelent benne egy What's New menüpont is, ami a Store újdonságait hivatott felsorolni.


A Bravia Sync, vagyis ahogy általánosan nevezik, a Consumer Electronics Control (CEC) egy viszonylag új találmány, a lényege pedig, hogy a TV-re HDMI-n keresztül csatlakoztatott eszközök vezérlését már egyetlen távirányítóval is el lehet látni. A HDMI ugyanis képes visszirányú jelküldésre, így a TV-ről közvetlen be lehet kapcsolni például a PS3-at, és a Blu-Ray film elindításához sem szükséges a kontroller külön nyomogatása. És ez még nem minden, a kikapcsoló gomb megnyomásával a házi médiacenter összes elemét standby üzemmódba állítja a rendszer, megkímélve minket két-három további felesleges mozdulattól.


A gépet használhatjuk fektetve vagy állítva, utóbbihoz viszont ezúttal már érdemes megvenni a hivatalosan késő ősszel érkező külön talpat is, hogy biztos ne bukjon fel a kicsike. Érdekes, hogy álló helyzetben a gép alján lévő kis lábak jobb oldalra kerültek, amit a tökéletes harmónia jegyében így pont össze lehet forgatni az Xbox 360-nal. Az állvány egyébként a CECH-ZS1 kódnévre hallgat, ha a madaras, vagy gazdaságos ABC-ben nem tudnák véletlenül, mi az a PS3 Slimhez való függőleges állvány, akkor tessék csak megemlíteni ezt, innen biztosan mindenkinek beugrik, hogy mire gondolt a kedves vevő.


84990 Ft a gép ajánlott fogyasztói ára, de a kereskedők ettől egy bő tízessel is eltérhetnek, felfele, illetve lefele egyaránt. Mi sem jobb példa erre, hogy szerkesztőségünk kedvenc játékboltjában, az Überkonzolban 73900 Ft-ért adják a gépet, érdemes tehát még a neten összehasonlítani az árakat, mielőtt az ember elmegy költekezni. Egy Playstationt ennyiért viszont most már tényleg megéri megvenni, egyedül a játékok drágák csak, főleg a friss megjelenések – de hátha idővel ez is változik.
 
 
Forrás: Gamekapocs
 
Adatok:
 • Terméknév: PlayStation®3
 • Termék kód: CECH-2000 (Zongorafekete)
 • CPU: Cell Broadband Engine™
 • GPU: RSX®
 • Audio output: LPCM 7.1ch, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS, DTS-HD, AAC.
 • Memória: 256MB XDR Main RAM, 256MB GDDR3 VRAM
 • HDD: 2.5” Serial ATA 120GB x1
 • Input / Output *2 Hi-Speed USB (USB 2.0): 2
 • Hálózat: Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T) × 1; IEEE 802.11 b/g; Bluetooth® 2.0 (EDR)
 • Kontroller: Vezeték nélküli kontroller (Bluetooth®)
 • AV output felbontás: 1080p, 1080i, 720p, 480p, 480i (PAL 576p, 576i)*3
 • AV output HDMI OUT csatlakozó x3: 1
 • AV output AV MULTI OUT csatlakozó: 1
 • AV output Digital out (optikai) csatlakozó: 1
  BD/DVD/CD drive (csak olvasó) max. olvasási sebesség: BD × 2 (BD-ROM); DVD × 8 (DVD-ROM); CD × 24 (CD-ROM)
 • Energia: AC 220 – 240, 50/60Hz *4
 • Energiafelvétel: Kb. 250W
 • Külső méretek (befoglaló méret): Kb. 290 × 65 × 290 mm (szé x ma x mé)
 • Tömeg: kb. 3.2kg
 • Tartozékok*5: PlayStation®3 rendszer × 1; Vezeték nélküli kontroller (DUALSHOCK®3) × 1; tápkábel × 1; AV kábel × 1; USB kábel × 1
http://www.ps3slimconsole.net/wp-content/uploads/2009/08/PS3-Slim-284x300.jpg


www.ps3hungary.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!